Изисквания към файловете

ПЕЧАТНИЦА М-ПРЕС

  • Формат - PDF/X
  • Отпускане - 5 мм от всяка страна
  • Резолюция – минимум 300 dpi
  • Цветност - CMYK
  • Текст - прилагане на съответния шрифт или обръщане на текста в криви
Формат на файловете

Готови файлове – Молим да изпращате такъв тип файлове като PDF-документ с формат PDF/X-1, PDF/X-3 или PDF/X-4.

Отворени файлове – Ако поръчката Ви включва дизайн приемаме също файлове от пакета Adobe CC/CS. За обработването им молим да приложите съответния работен файл, всички използвани шрифтове (или ги обърнете в криви) и изображения. За оптимално прехвърляне на данните използвайте функцията “Embed”.

Други формати – Приемаме файлове с формати от офис пакета на Microsoft, когато дизайнът е част от Вашата поръчка. Молим да бъдете внимателни, тъй като при програмите от този вид цветовете, разстоянията и размерите трудно се контролират и това може да доведе до разминавания.

Отпускане

За избягване на бели линии при рязане и щанцоване, изискваме от нашите клиенти отпускане 5 мм над крайния формат от всички страни на изделието. От значение е да се предвиди отпускането още при изработването на дизайна с цел избягване на грешки в рязането.

Резолюция

За качествен печат е нужна резолюция от минимум 300 dpi. По-ниска резолюция води до ниско качество при печат.

Цветови модел

При офсетовия печат се използва цветовата скала CMYK, поради което изискваме от нашите клиенти файлове с цветове от тази скала. Файлове с цветови профил RGB се обръщат автоматично в CMYK, но това води понякога до разминаване в цветовете между двете скали.

Голяма част от цветовата скала на PANTONE не е възможно да се изрази чрез процесните CMYK цветове. Ако използвате такива цветове, обозначете ги във файла и упоменете това в поръчката си.

Дебелина на линиите

Обърнете внимание при предпечата на това, че линиите (а също и шрифтовете) не трябва да са прекалено тънки. Линия с дебелина по-малка от 0,25 pt и по-малко от 100% видимост на някой от CMYK каналите може да не бъде отпечатана. 

За избягване на това, използвайте позитивни линии (тъмна линия върху светъл фон) с минимална дебелина 0,25 pt и негативни линии (светла линия върху тъмен фон) с минимална дебелина 0,5 pt.

При довършителните процеси частично лакиране и топъл печат дебелината на линиите с ефект не трябва да е по-малка от 0,5 pt. Разстоянието между отделни елементи с частичен лак или топъл печат също не трябва да е по-малко от 0,5 pt.


Частичен лак, топъл печат и преге

Елементите, предвидени за частичен лак, топъл печат или преге трябва да се съдържат в изпратения файл, като са отбелязани с отличителен цвят и са с включена функция “Overprint”. 


Покриваемост

Нанасянето на всички цветове напълно означава 400% покриваемост (C+M+Y+K). Молим да се съобразите с това, че максималната допустима покриваемост за цветовете е 300%. В противен случай не е изключено слепването на печатните листи поради краткото време за съхнене.

Продукти с повече страници

За продукти с по-голям брой страници, като брошури, флаери, визитки и други подобни, изискваме последователност и правилно подреждане на страниците. Ние не поемаме ангажимент за грешна последователност на съдържанието. 

Премахнете всички празни страници освен ако не искате да останат по този начин в готовото изделие. 

Запазете всички страници за такъв тип продукт в един файл и PDF формат. Изпращането на съдържанието в множество PDF файлове не е желателно.


Използваме „бисквитки“ с цел персонализиране на съдържанието и анализ на трафика си. Освен това споделяме информация за начина, по който използвате сайта ни, с рекламнте си партньори и партньори за анализ. Ако продължите да използвате нашия уебсайт, Вие се съгласявате с нашите „бисквитки“.

Съгласен съм Научи повече